"A kulonbseg a kozott,amit megteszunk es amire kepesek lennenk,megvaltoztathatna a vilagot ." Gandhi

2023. január 3., kedd

Hogyan gyakoroljuk az önszeretetet?

#SzabóAlizPszichológusírása

Hogyan gyakoroljuk az önszeretetet?


Meg kérdezted már magadtól, hogy ez mit is jelent tulajdonképpen?
Ha eddig nem tetted meg, próbáld most megfogalmazni.Ugye nem is olyan könnyű?
Meghatározás helyett érkezzen egy pár gondolatébresztő lépés :

Azzal kezd, hogy fedezd fel a belső énrészeidet és  hozz létre békességet és egymás javát szolgáló kommunikációs kapcsolatot köztük.
Ez lehet az önszeretet megélésének első lépcsőfoka. Ehez tárd fel azokat a megnyilvánulási formáidat melyekről kisgyerek korod óta azt gondolod, hogy nem helyén valóak hiszen ezt tanultad a közvetlen környezeted vissza jelzéseiből és próbálj harmóniát teremteni az éned azon részeivel melyek eddig ezeket szégyelték vagy a létezésüket is tagadták  mindezt annak reményében, hogy így elfogadást nyerjenek a társadalom részéről.
Így tehát az önszeretet valójában azt jelenti, hogy magadba engeded feltételek nélküli elfogadással az éned mindazon érzéseit, gondolatait legyenek akár negatívak is melyeket eddig szégyellni kényszerültél és mélyen elnyomtál magadban.
Mindez  nagy erőfeszítést, munkát és hosszú időt igényel, de egész addig míg nem helyezzük nagyító alá ezen részeinket és tartunk alapos átvizsgálást addig nem válhatunk hiteles személyiséggé és nem alakíthatunk ki egészséges kapcsolatot más emberekkel sem ,vagyis önismeret nélkül nem létezik önszeretet.
Ezen lépcsőfokon fel tehetjük azt a kérdést, hogy a mindennapi életben hogyan tudnánk helyesen cselekedni ha nem ismerjük kellőképpen önmagunkat? - sehogy, hiszen az érzéseinknek és gondolatainknak csupán egyetlen célja lesz be bizonyítani igazukat és létezésük jogosságát de ha te ezen közben nem látsz mögé egész a gyökerekig akkor automata üzemmódban létezel és csak a környezet elfogadását éhezed át adva életed irányítását a külső körülményeknek, ettől állandó megmagyarázhatatlan belső feszültséget és szorongást érezve egész a fizikai fájdalomig vagy  akar betegségekig.
Ismerős szituáció, érezted már így magad?
- mindez azért lehetséges mert még hiányos az önismereted, még vannak olyan részeid melyeket tagadsz vagy még fel sem ismertél.
Hogy mi a megoldás kérded?
- Te magad vagy!
Azzal, hogy el fogadod az árnyék részeidet is feltétel nélkül mint az Egész része és elutasítás helyet le ülsz vele szemben és meg próbálod meg ismerni, mit akar, mi az amit szeretne, megvalósíthato - e , ha nem miért nem, és így tovább. Mint egy békítő bíró meg próbálod kommunikációra késztettni a két felet azt amelyikkel eddig tudattalanul azonosultál és azt amelyiket eddig el utasítottál.
Ez munka! 


Hogy mit lehet ezzel a munkával nyerni?
Válasz helyett egy mondás jut eszembe :
Amint bent úgy kint, amint fent úgy lent.
Vagyis ha az őszinte önismeret révén el jutsz az önszeretet szintjére akkor ezzel együtt jár egy fajta belső béke és nyugalom amit tükörként idővel a külvilágtól is vissza kapsz így létrejöve
az adok kapok összhangja úgy befelé mint kifelé...Megfigyelővé, Megismerővé és Megértővé válsz.
Hajrá munkára fel!

Szabó Aliz pszichológus
2023.01.03.

#SzabóAlizPszichológusírása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése