"A kulonbseg a kozott,amit megteszunk es amire kepesek lennenk,megvaltoztathatna a vilagot ." Gandhi

2016. november 14., hétfő

Beepitett teraszok ablakai mogul a vilag…



Beepitett teraszok ablakai  mogul a vilag…



Mar reg ota keresed a lelki nyugalmad?
Ugy erzed indokolatlanul szorongsz es ennek nincs vege?
Ugy erzed faradt elmed egyre zaklatottabb?

Akkor kerlek gondolkozz  el  azon, hogy az utobbi idoben mennyire gyakori volt az , hogy kapcsolodni tudtal a termeszethez?

Persze egybol jon az automatikus valasz , hogy kronikus idohianyban szenvedsz es ezert nincs ilyesmire idod , igen  ez mar tarsadalmi problemava notte ki magat napjainkra , eppen ezert nagyon  fontos megjegyeznunk ,  az hogy ki hogyan viszonyul a korulotte levo termeszethez meghatarozo lehet az eletminoseget illetoen.


Igen, elfogadom , hogy mindannyian idohianyban szenvedunk,de ez nem lehet elfogadhato indok arra nezve , hogy  peldaul azt a kis talpalatnyi, “terasznyi “helyet ami kapcsolodasi pont lehet a termeszet os energiaihoz, azt is  tudatosan, onszantunkbol elvegyuk magunktol.

Tobb eve mar , hogy megallithatatlan divat lett beepiteni a tombhazak teraszait, mivel igy  kemeny 4-5  negyzetmeternyi helyet is nyerhet a szobanforgo illeto,ahova altalaban kikoltozteti a konyhajanak egy reszet , vagy ahogy a legtobb esetben latom kihasznalatlanul marad, es raktarnak vagy  ruha szaritonak hasznaljak,ahelyett , hogy tele raknak viragokkal, szekekkel ,uloparnakkal, mecsesekkel stb, es minden nap tobbszor , ahogy tehetik idoznennek picit a levegon.

Eszrevehetoen  a modern  varosi epitkezesi formak es a furcsabnal - furcsabb divatiranyzatok ujabb es ujabb betegsegeket szulnek ,melyek ujabb megoldando problemakat vetnek fel lelektani szempontbol is. (depreszio, szorongas,  hibas stressz management , stb)


Tobb pszichologiai kutatas temaja volt mar a termeszet kozelsegenek a hatasa az emberi lelek problemaira es a legtobb arra talalt bizonyitekokat, hogy minden esetben a termeszet kozelsege kepes arra , hogy a varosban elo emberek lelket es elmejet megnyugtassa.
Miert zarnank el magunktol azt a pici reszt mely ablakot nyit a termeszet varazslatos vilagaba anelkul, hogy egy lepest is tennunk kene erte , es anelkul hogy elhagynank otthonunkat es penzt aldoznak ra , miert ?...

Az okopszichologia az ember es kornyezete kozotti kapcsolatot tanulmanyozza es azt a lelektani hatast ahogy ezek kolcsonhatasba lepnek egymassal, az ezen a teruleten vegzett kutatasok kimutattak, hogy ami szemelyes joletunk es boldogulasunk nagyon nagy mertekben attol fugg , hogy milyen a kornyezetunk es milyen termeszeti feltetelek kozott eljuk mindennapjainkat es milyen a mi rahatasunk mindezekre.


Sajat boromon tapasztaltam a kovetkezo pozitiv hatasait annak ha van egy  terasznyi zold ovezetem :


-          Minnel tobbet vagyok a levegon annal jobban no annak nyugtato hatasa a lelkemre es az elmemre.

-          A kozelben levo fak leveleinek a susogasa es a madarak eneke mindig uj erovel tolt fel, mintha ujbol es ujbol megszuletnek tiszta es pezsgo eleterovel, s kozben a teraszomon levo viragokban es zoldfuszerekben gyonyorkve  sikerul kiszakadnom a hetkoznapok rutin rablanca alol.
      A mindennapi par perc a levegon nagyon fontos szerepet tolt be a testi es lelki egeszsegemben.
     ( persze ha idom engedi akkor adott egy nagy seta a kozeli parkban, vagy egy jo biciklizes)

-          Minnel termeszetkozelibb a kornyezetem annal kevesebb feszultseget hordozok magamban.

-          Csak par perc a teraszomon es ugy erzem megtisztul a testem a karos kornyezeti es stresszhatasoktol.

-          Noveli a kreativitast a termeszetkozeli kornyezet, a teraszomon ulve csak ugy jon az ihlet a festeshez, versirashoz stb.

-          A teraszon lehet elfogyasztani a reggeli kavet, olvasni, napozni, irni, ebedelni, tarsasjatekozni, kitenni a szobabiciklit ( persze ha nincsenek kivancsiskodo szomszedok) egyszoval barmit csak kreativitasunk szabhat hatart .

-          Javul a kozerzetem es csokken a stressz szintem,hiszen bizonyitott , hogy a zold kornyezet es a sok noveny hatassal van a stresszturo kepesegeinkre.

-          Par perc a friss levegon es zold kornyezetben es az agy terhelese csokken, tapasztalom amikor csak lehet.

-          Segit elszakadni a ritunbol, a levegon lenni ( persze minnel kevesbe szenyezet, jo hogyha minnel tobb fa van a kornyezetunkben melyek tisztitjak a levegot ) elosegiti az immunrendszerunk erosodeset is.

-          Meg a tel bealltaval is nem telik ugy el nap, hogy ne idoznek a teraszon meg ha par percet is, egy kontossel a hatamon es egy bogre meleg teaval igen feltolto par perc tud lenni, plane ha meg szalingozik a ho is.


Fontos volna :


A pszichologiai tanulmanyokat figyelembe kene venni,  peldaul az epitett kornyezetnel, a tervezo mernokoknek es epiteszeknek tudniuk kellene arrol , hogy milyen hatassal vannak az epuletek a bennuk elo emberekre,
peldaul : ablakok szama, tereaszok nagysaga, zsufoltsag, zaj szennyezes, zoldovezet, stb.

Noveli a stressz szintet a tomeg efektus : az epuletek tervezesenel ezt minimalisra kell szoritani,es arra torekedni , hogy az embernek meglegyen a kello intimitasa, eppen ezert peldaul nem  kene ugy tervezni meg  ket erkelyt ,hogy az osszeragasztva legyen egymassal ( a szomszeddal).


Hozdd a termeszetet testkozelbe ! Tedd konnyen elerhetove a szamodra!

Varazsolj a teraszodra egy mesevilagot, es meglasd konnyebb lesz a puttonyod amit ciplesz nap mint nap , megszabadulsz a feszultsegektol es szorongasoktol, pozitivabban lattod majd a mindennapjaidat.

Tippek


Csereld le a beton padlozatot ami alapvetoen ugy ahogy van rideg es baratsagtalan,hasznalhatsz kulteri csempet,  legyen idot allo es minosegi, vagy egy egyszeru szonyeget, es lehet talalni mu fuvet mint szonyeg,persze alapjaraton nem szeretem a mu dolgokat de ez igazan praktikus es jol nez ki.

Nagyobb tereknel hasznalj melegebb szineket , peldaul barnat, kisebb tereknel hasznalj vilagosabb arnyalatokat , peldaul feheret es kremszineket.

A meglevo tertol foggoen kisebb nagyobb szekeket lehet kitenni  szep szines parnakkal,manapsag ha figyeled akciosan jo arban lehet venni mindenfele szinben peldaul a Jysk ben.

Egy ket jol elhelyezett mecses csak noveli tudja a kellemes hangulatot.

Novenyek : en peldaul a mellettunk lako szomszedok teraszat egy apacaraccsal valasztottam le, melyet befutattam a deli nyito futonovenyel, nyaron mikor megno csodalatos tud lenni., de neveltunk mar a teraszon paradicsomot es paprikat is.




            Ahoz, hogy egeszsegesebbek legyunk a testi , lelki es szellemi harmonia meglete alapveto fontossagu, melyben nagy szerepe van az eletmodunknak is.
Ami nem jelent egyebet mint azt, hogy mit milyen fontosnak gondolunk,milyen szuksegletpiramis utan iranyitjuk az eletunket es ezt milyen prioritas rendszer szerint eljuk meg.
Vagyis mindig rajtunk all vagy bukik, hogy mire mennyi energiat es figyelmet szanunk.

Dontsd el, mostmar , hogy tudod mennyire fontos a zold tudatossag szerint elni, mire gyujtesz, hogy beuvegezd a teraszod, vagy , hogy ha eljon a tavasz viragos bekeszigetet varazsolsz arra a talpalatnyi helyre mely sajat bermentes terapeutad ( gyogyitod) lehet.


Lehet, hogy megsem kene hatalmas ablakok moge zarkoznunk?


2016.November .9.
Szabo Aliz Pszichologus