"A kulonbseg a kozott,amit megteszunk es amire kepesek lennenk,megvaltoztathatna a vilagot ." Gandhi

2017. március 22., szerda

Szorongato gyermekkor…



Szorongato gyermekkor…



Felelem/Szorongas/Panik - felnott es gyermekkorban




Egy regebbi cikkem a "Szorongas es Felelem" kibovitett es frisitett valtozata 
 
Ma eldontottem ideje nagytakaritast vegezni az informacio es tudas keszletem raktaraban…egy bizonyos temaban.
Hogy miert is?
Az utobbi idoben egyre tobb kis kamasz keres fel ,felelem, szorongas es panik tuneteivel,es ugy gondoltam most probaljunk meg erre a “betegsegre”nem mint egy lekuzdhetetlen ellensegre tekinteni ,hanem tegyunk arra probat , hogy megismerjuk kialakulasanak okait,tuneteit, oldasi es kezelesi modjait ,hogy mindezekkel felvertezve majd batran nezhessunk szembe vele.
Miert beszelek tobbes szamba, azert mert akarmilyen hihetetlennek tunik mindannyian szorongunk tobbe vagy kevesbe ,de az egyenenkent valtozo , hogy ki milyen tipusu, beallitottsagu es ebbol kifolyolag szorongasa milyen merteket olt, van az a szint ahol ez elorevivo , serkento es buzdito tud lenni egy adott cel elereseben ,de egy bizonyos szinten felul mar az egeszsegre karos hatasai is vannak.

Felelem


A felelem  egyike az alaperzelmeknek, melynek  altalaban van targya es egy tartosabb, hosszabb  allapot mint az ijedtseg , a felelem erzese megelozi az adott helyzetet , veszhelyzetet, azt a valamit amitol  felunk es megakarjuk uszni a vele valo talalkozast.

Gyermekkorban felunk az eltevedestol, a sotetsegtol, a kutyaktol, a villamlastol,a  szornyektol stb.

Felnottkorban a felelmeinknek kulonbozo okai lehetnek mint peldaul a felelem a kudarctol, az elutasitastol,sikertol, az ismeretlentol, a valtozastol, a fajdalomtol,maganytol, oregedestol stb.

A felelem szintje es targya  tehat kortol fuggoen valtozo, lassuk ezeket egy kicsit  reszletesebben:

Az 5-6 evesek felelmei:

-  a sotettol,
-magassagtol,
-elveszestol

A 6-11 evesek  gyermekek felelmei :

-a betoroktol,
- repulotol,
-halaltol
- villamlastol
- szellemektol es kulonbozo  lenyektol.

12 eves kor felett :

-a szocialis felelmek (mikor a gyermek be akar illeszkedni valahova, es fel, hogy visszautasitjak)
-a dolgozatoktol, felelestol.

Mi is az  szorongas ?



A szorongas a szemely altal erzekelt fenyegetesre adott normalis valaszreakcio.
A szorongast akkor tekintjuk a normalistol eltaronek, ha olyan helyzetekben fordul elo, amelyeket az emberek tobbsege konnyeden megold.

A szorongas  egy targy nelkuli felelem fajta , nincs konkret tudatos targy.
Azok az emberek akik szorongnak altalaban arra a kerdesre , hogy miert szorongnak nem tudnak valaszolni.

Amikor a szorongas elviselhetetlenne valik elofordul, hogy az ember  targyiasitani probalja , vagyis keres a szorongasanak egy targyat egy szimbolumot , mert igy kezzelfoghatobba , erthetobbe valik a problema, ha mar megtudjuk nevezni , hogy mi a bajunk mitol is felunk,tudjuk mitol felunk, meg tudjuk azt nevezni akkor tudunk ellene tenni es igy ezaltal kisse csokkenthetjuk a szorongasunk merteket, ha peldaul felek a villamoson utazni es ezt sikerul elkerulnom akkor nyugotabba valhatok, de ez csak rovid tavu feluletes megoldas, ettol a szorongasunk nem fog teljesen elmulni.

Amikor egy helyzettel talalkozunk akkor altalaban valamit gondolunk az adott szituaciorol melyhez rogton erzesek is fognak tarsulni melyek majd befolyasoljak  az adott valaszreakcioinkat is, ez a folyamat altalaban nagyon gyorsan megy vegbe szinte eszre sem vesszuk es nem tudatosan tortenik, de ilyenkor probalunk valamit azert tenni , hogy ezeket a erzeseket melyek negativan hatnak rank kikuszoboljuk, peldaul edesseget eszunk, vagy iszunk valami alkoholos italt stb.( ezek mind rossz megoldasok).

Ezek a gondolatok melyek ilyenkor suhannak at a fejunkon  altalaban valotlanok , irracionalisak , nekunk  pedig arra kell torekednunk , hogy ezeket tudatositsuk , neven nevezzuk, helyetesitsuk egy valosagos, realis, funkcionalis gondolattal, ha ez sikerul akkor a szorongas  egyszer csak elillan.

A szorongas a legtobb esetben egy tunet , valamit jelez az ember szamara  valami megoldatlan konfliktust , problemat amit a multbol cipel az ember, minderre ket megoldasi ut van az egyik tuneti kezeles vagyis megprobalunk jobban lenni es erot gyujteni de utana  ami a legfontosabb a masodik lepesben ki kell deritenunk , hogy milyen okok allhatnak a hatterben , onelemzesbe kell kezdenunk.

De lassuk amikor ez gyermekkorban jelentkezik milyen tunetei lehetnek(mire figyeljunk oda mint szulok vagy mint pedagogusok):



Szocialis interakciok kerulese.
A csaladon kivul csak keves baratja van.
Aggodalmak a dolgok megtortente elott,a csalad, az iskola, a baratok miatt.
Ismetlodo nem szandekos gondolatok, cselekedetek.
Felelmek a megszegyenulestol vagy attol, hogy  valamilyen hibat  fog elkovetni.
Folyamatos, gondolatok, es eros felelmek, melyek a     biztonseg korul forognak.
Felelmek az iskolatol vagy barmilyen  mas helyltol.
Erős gyomorfájdalmak es mas pszichoszomatikus tunetek.
Tulzott aggodalom a mindennapi teendok miatt.
Tulzott ovatossag.
Panik, hiszti.
A gyermek keptelen lenyugodni es megnyugodni , egyfolytaban jar keze-laba ,  es nagyon izzad.
Alvasi problemak es  remelmok jelentkezhetnek.
Felelmek az idegenekkel valo kommunikacio miatt.
   

Kivalto okok lehetnek a kovetkezok( felnottkent visszagondolva a gyermeki eveinkre osszeszedhetjuk ezeket az informaciokat, vagy ha a gyermekunkrol van szo akkor egy kis onelemzessel es onismerettel nagyito ala vethetjuk magunkat, hogy milyen mintat  kapott tolunk gyermekunk): 



Elsosorban a szorongasra valo hajlam genetikailag orokolheto.

Masodsorban a csaladban levo szorongo szulo: a gyermek tudattalanul atveszi szulei mintajat mert egyutterez veluk es segito szandek vezerli, az otthoni kornyezet es legkor igy befolyassal bir a gyermek lelkiallapotara, es a merleg nyelve altalaban negativ iranyba dol el, igy a gyermeknel allandosluhat ez a vislekedes minta.

Tegyuk fel magunknak a kovetkezo kerdeseket:

-Gyermekkorban hogyan tortent az anyatol valo levalas , a szeparacios szorongas milyen merteket oltott?(nyugodtan lehet kerdezoskodni a csaladban es osszegyujteni az  erre vonatkozo emlekeket).

Milyen viselkedesmintat lattunk edesapank reszerol?- megfelelt -e a tarsadalmi nyomasoknak ,miszerint egy ferfi nem felhet es aggodalmaskodhat hanem erosnek es oltalmazonak kell lennie csaladja fele, gyengesegeit megmutatnia nem illendo, eppen ezert figyeljuk meg , hogy
-milyen elfolytasokkal elte tul az elet nehezsegeit ez az apa?
 ( alkolhol, verbalis es fizikai agresszio es egyeb potcselekvesek)vagy ellenkezoleg olyan mintat lattunk ahol az apa felmerte valallni az erzeseit , ki tudta nyilvanitani felelmeit es aggodalmait es megtanulta onerobol oket managelni.

Volt - e a csaladban szorongas az anyagi jollettel kapcsolatban?

Hogy kezeltek a szegenyseg es gazdagsag kerdeset a gyermek csaladjaban?

Jelen volt - e vagy van - e a kovetkezoktol valo felelem : 
-karrierben valo bukas,
-kudarc,
-anyagi biztosnag,
-otthoni biztonsag,
-egeszseggel kapcsolatos dolgok,
-letfentartas,
-testi epseg stb.  - ha igen ,
Hogyan tanultak meg kezelni ezeket a szorongato erzeseket?.

Milyen peldat ,mintat adnak a szulok gyermekeiknek ezen problemak kezelesere es a feszultseg oldasara, konstuktiv vagy destruktiv modon kezelik a stresszes szituaciokat , a  konfliktust es feszultsegkelto helyzeteket.

Mindig van egy egeszseges kozeput ahol meg a megfelelni vagyas vagy a kis belso feszultseg ,pont , hogy elore visz es sikereket hoz a munkaban is, mint az elet egyeb mas teruletein, de amit ezt a kepzeletbeli vekony  hatart atleptuk rombolo hatasu lehet az a szorongas ami mar irrealis mereteket olt es befolyassal birhat a gyermek az iskolai teljesitmenyre, a figyelemre, az egeszsegi allapotra, ugyanugy a felnott munkavegzesere es hetkonapi boldogulasara ,stb.

Kudarckezeles : 
Hogyan tanultam meg kezelni a vereseget, a csalodasokat?

Hogyan viselem azt a tenyt , hogy az eletben vannak olyan dolgok amikre nem tudunk befolyassal lenni,es el kell fogadnunk, peldaul, hogy barmikor erhet minket egy veszteseg vagy johet betegseg vagy halal de ez nem jelenti azt , hogy ettol a nap 24 orajaban felnunk kellenne.

Megtanultuk -e szuleinktol vagy a sajat tapasztalataink alapjan ezeket a dolgokat elgogadni es fel tudunk -e ra keszulni?

Felnottkent egy kis onismereti munkaval megtudjuk ezeket a kerdeseket valaszolni, ha a gyermekunkrol van szo es az egyeni beszelgetesek es az odafigyeles nem bizonyul elegsegesnek kerjuk ki szakember velemenyet.

Most lassuk  melyek a  szorongas fajtai:



Mikortol problema a szorongas /felelem es aggodalom ? : 
-ha tunetei ok nelkul, vagy fenyegetest nem jelento esemenyek hatasara jonnek letre.

Jelentkezhet onalloan, vagy mint egy masik problema reszekent

    Altalanos szorongas

    Irrealis vagy eltulzott szorongast, aggodalmat erez a gyermek az eleteben bekovetkezett esemeny hatasara, es  ez legalabb 3 honapig fennall.

    Generalizalt szorongas

    Olyan, nem specialis szorongasos allapot, mely folyamatosan jelen van, a gyermek eletenek szinte minden  teruletet , szituaciot es mozzanatait befolyasolja. (Dr. Ranschburg Jeno)

    Panik

    Egy veszhelyzetnek itelt szituaciora adott hirtelen reakcio, mely felelmi és szorongasi  reszekkel (epizodokka) jar.

    Poszttraumas stressz szindroma (PTSD)

    Jellegzetes es tartos tunetekkel jaro betegseg, mely soran egy eletet veszelyezteto helyzet ateleset kovetoen a szervezet  egyszeruen nem kepes a normalis mukodesre visszaallni. Legtobbszor balesetek, eroszak, nemi eroszak utan megjeleno tünekrol van szo.

    Fobia

    Irracionalis felelem targyaktol, allatoktol, helyektol, szemelyektol.

    Kenyszer

    Akaratunk ellenere rendszeresen gondolatok, kepek „tornek be” a tudatunkba, melyektol képtelenek vagyunk szabadulni. Ez a kenyszeres gondolkodás. Illetve valamilyen cselekvessort kell ujra es ujra vegrehajtanunk, melyet nem akarunk, de megis tennunk kell. (Dr. Ranschburg Jenő)


A kovetkezokben megvizsgaljuk , hogy  hogyan csokkenthetjuk  a szorongas es  a felelem tuneteit?




Persze a legkezenfekvobb megoldas a gyogyszeres kezeles, a legtobb esetben azt lattom, hogy a gyermek( vagy a felnott) valamilyen uton modon, egy adott szorongasos panik roham utan,  vagy a szulo altal vegso elkeseredeseben  elhurcolva kerul a gyermek az  orvoshoz, ahol  kulonfele nyugtatokat es hangulatjavitokat irnak fel ,es ennyi, persze ez mind tuneti kezeles , ettol meg a problema gyokere adott es barmikor ujra kirobbanhat a feszulsegbomba es szulhet ujabb rohamot, ezzel szemben nagyon ritkan lattom, hogy leasnanak a problema melyere vagy esetleg szakembert ajanlananak a lelki oldal felterkepezesehez is.Persze tudom mindez hosszadalmasabb es ido es munka igenyes fardsagos dolog  de ezen a teruleten van ra esely hogy megtanuljuk kulonbozo technikak segitsegevel a problemat kezelni, sot ,vagy teljesen megszuntetni azt.

            
Az alabbiakban egy par peldat olvashatsz arrol, hogy szerintem ,hogyan , milyen modszerekkel nyerhetunk a szorongasunk es a felemeinkkel szemben, hogy ezek kozul melyk a legjobb vagy a legsikeresebb? - szerintem ilyen nincs, minden attol fugg ,hogy eppen milyen merteku az adott szorongas , vannak olyan helyzetek amikor sulyosabb es igen is kellenek a gyogyszerek is es mellettuk johetnek az alternativ terapiak es modszerek is de vannak kevesbbe sulyos esetek ahol mukodik egy egyszeru relaxacios vagy meditacios techika is, hogy eppen melyk kategoriaban vagy azt kerded? - ebben  magadra hagyatkozhatsz  es a kornyezeted visszajelzeseire, es nem utolso sorban kerhetsz szakmai segitseget( pszichologus, couch, kineziologus stb)

·         Es akkor mi van?

Amikor a legrosszabb jar a fejunkben feltesszuk magunknak a kerdest:

 – es akkor mi van?
 Es addig kerdezgetjuk magunkat amig egy olyan valaszhoz nem  jutunk ami megnyugtato lesz a szamunkra.

·         Egy mosoly mint gyogyir :



Azt ajanlom probald meg a felelmeidet humorral kezelni , vagyis nezd egy kicsit maskepp mint ahogy eddig megszoktad es probald viccesen felfogni a dolgokat ezzel csokkenhet a felelmed nagysaga, arra gondolok itt peldaul , hogy :

-en mindig is feltem az egerektol ,de nagyon, neha mikor mar semmi mas nem segit elkepzelem, hogy eppen mennyit dolgozhatott azon amig kiasta azt az egerjukat csupan azert , hogy szegenyke vegul egy morzsadarabkat vacsorazzon, vagy eppen a csapdaban vegezze.

-elkepzelem a hallgatosagomat furdoruhaban es rogton csokken a szorongasom attol, hogy beszedet kell tartanom .

-a fonokom fejere kepzelek egy piros kalapot mikozben valami komoly es felelmetes dologrol diskuralunk,ettol oldodotabb leszek kisse.

·         Meditacio :

Ne teljen el ugy nap , hogy nem szansz magadra 15-20 percet amikor elvonulhatsz a vilag zajatol es egy kicsit befele tudsz figyelni es magad vagy magaddal,ilyenkor hallgathatsz zenet vagy elkepzelhetsz egy kellemes nyugodt tajat.( Beethovent szoktam eleg gyakran hallgatni es elkepzelek egy viragos mezot ahol boldog kislanykent szaladgalok.)

·         Belso beszedunk:

A belso beszed fontossagarol mar beszeltem ezelott de most is megemlitem,hogy mennyire fontos , hogy amikor a belso monolugunk zajlik akkor az pozitiv vagy negativ hangvetelu, mennyire vagyunk joban magunkkal avagy sem, szemrehanyast teszunk magunknak ha eppenseggel valami nem ugy sikerul ahogy azt mi szeretnek, vagy meg tudunk bocsajtani magunknak es szeretjuk azt akik vagyunk a hibainkkal egyutt.

A szavak erejerol szolo blogbejegyzesemben mar emlitest tettem arrol milyen fontos , hogy a beszedunkben milyen szavakat hasznalunk , ez igaz a belso beszedunkre is,hiszen  a kimondott de a kigondolt szavainknak is ereje van mely  kihatassal lesz a hangulatunkra es viselkedesunkre  egyarant.

Azt olvastam valahol, hogy a legtobb ember azert szereti a belso beszedet mert szeret inteligens emberekkel beszelgetni es oromukre szolgal , hogy vegre ok vezethetik, iranyithatjak a beszelgetes menetet, ez nagyon megtetszet mert tokeletesen egyetertek ezzel a gondolattal, en is imadok magammal beszelgetni, en vagyok a legjobb baratnom , persze elofordul , hogy veszekszunk, de az ilyen helyzeteknek is uzenet erteke van, ramutat azokra a dolgokra amikkel meg foglakoznunk kell majd .

Szerintem az aki kello onismerettel  rendelkezik es joba van sajat magaval az kevesbe fel  es szorong ,mert bizik sajat kepessegeiben es tudja , hogy barmivel keruljon szembe azt le tudja gyozni.
A beslo komunikaciotokban segitsegetekre lehet a blogomon levo Pozitiv Megerositesek oldal ahol peldakat talalhattok  arra , hogy milyen szavakat hasznaljatok a belso monologjaitoknal, hogy a siker garantalt legyen.


· Egy kis onelemzes,hasznald ujbol a kerdesek technikajat :



-A  mostani felelmem egy regebbi a multambol hozott felelem vagy egy jelenlegi?

-Akarok-e egyaltalan valtoztatni a helyzetemen?

-Nyitott vagyok- e az uj dolgok fele, az uj modszerek befogadasara?

-Melyek azok a kivalto okok amitol a felelmem es a szorongasom letrejott?

-Fel tudom-e ismerni ezeket az okokat , vagy eleg oszinte tudok- e lenni magamhoz , hogy ezek bevalljam magamnak es neven nevezzem oket?

-Mitol felek igazan, egy vagy tobb dologrol van –e szo?

·         Fokuszpont

Ismetelgess magadban egy pozitiv megerositest, egy mantrat tobbszor egymas utan mig meg nem nyugszol tole!

·         Legzesed :

Ulj le egy szekre , egyenes hattal es vegyel mely levegoket , a levegot tartsd benn par masodpercig, tobbszor egymas utan ismeteld meg.

·         Vizualizalj :

Kepzeld el magadat valosagosan  minnel konkretabban ugy mint egy olyan embert aki nem fel es nem szorong semmi miatt.
Elovetithetsz magadnak egy jovobeli esemenyt ahol elkepzeled magadat ahogy sikeresen vegrehajtasz valamit.

Egy masik modszer szerint a felelmedet szimbolikusan atformalod egy targya ,peldaul egy szornye akit te a nagy puskaddal , ami a batorsagod jelkepe, lepuffantasz; vagy elkepzelsz  egy  sotombot amit egy nagy fejszevel tiszta erodbol szetkaszabolsz; vagy egy papirlapot melyet darabokra tepsz majd elegetsz.

·         Tekints vissza a multadra :

Idonkent nezz vissza es elemezd a multbeli szituakciokat amikor feltel es ellenorizd tenyleg megalapozott volt –e az akkori felelmed, mostani szemeddel is ugy gondolod , hogy felemetes volt!?

·         Onismeret :


Szerintem ha kevesbbe ismered magad ,keves informaciod van arrol, hogy milyen is vagy  te valojaban akkor nagyobb annak az eselye ,hogy a felelmeid, szorongasaid es aggodasaid uraljak az eletedet, ezert ajanlatos a kello onismeret, hogy  segitsegevel  vegyuk at az iranyitast az eletunk felett.

Az onismeret egyik modszere ,hogy tedd nagyito ala magadat,es vizsgald meg, hogy milyen dolgok, helyzetek, emberek valtanak ki beloled felelmet, szorongast, aggodast,persze itolekepessegedet befolyasolja majd az ertekrended , a motivaciod, a kornyezeted amiben elsz,az emberek akik korulvesznek , az emberi kapcsolataid, az elotted allo szuloi  es tarsadalmi mintak es semak es a multbeli tapasztalataid es elmenyeid is.

Azt ajanlom irj megint egy listat es kutasd fel azokat a helyzeteket amik feszultseggel toltenek el mar ha csak gondolatban megjelennek akkor is,szamold ossze azokat az embereket akiktol viszojogsz es mindent megtennel ha elkerulhetned a veluk valo talalkozast,gondolkodj el azon melyek azok  a negativ tulajdonsagaid melyek meggatolnak a siker elereseben, melyek azok a dolgok amelyeket nem tudsz egyedul vagy nem akarsz megcsinalni, mi az amitol altalaban felsz.

Miutan sikerult leirnod a listat elmelkedj azon ,hogy mindegyik pontnal mi az elso gondolat ami eszedbe jut es ehez milyen erzes tarsul, es hogy egy 1-10-ig terjedo  skalan mennyire valos, realis ez a felelem avagy sem,aztan pedig azon elmelkedj hogyan tudnad ezt a felelmet megszuntetni.

Ahoz , hogy ezt a felelmet meg tud szuntetni ahoz igazabol teljesen ismerned kell, szerezz minnel tobb informaciot a felelmed targyarol, szedd szet darabjaira es tanulamnyozd, keress benne valami kellemes pozitiv tenyezot ami segit a megismeresben , felterkepezesben.

Tard fel magad elott melyek azok a felelmek amelyeket meg el tudsz viselni helyen tudsz kezelni es melyek azok amelyek uralkodnak rajtad( felsz busszal utazni  ezert utazhatsz vonattal - ezt meg tudod kezelni; felsz , hogy az utcan lelonek - ez elhatalmasodhat felletted).

·         Onbizalom :

Az elotted allo elvegzendo feladataidat tervezd meg,szanj idot a tervezesre, vegyel at minden lepest, emlekezz vissza a  multban elert ilyen iranyu sikereidre es rogton megno az onbizalmad, es ahogy no a magadban levo hited a felelem csokkenni fog.

·         Onbecsules :

Ugy gondolom soha ne legyen szamodra kerdes , hogy te ki vagy es milyen elvek  vezerlik az eletedet,legyen kello onismereted  es ne masokat hibaztass az eletedben felmerulo akadalyok vagy sikertelensegek miatt,legy te az eleted iranyitoja, ami azt jelenti, hogy mered vallalni a feleloseget azert , hogy hogyan gondolkodsz , erzel es cselekszel.

 Mindig legyenek vilagos es konkret celjaid, ne hagyd , hogy masok iranyitsak eletedet , ne masoknak akarj megfeleni,minnel inkabb ugy erzed , hogy nincs kontrollod az eleted felett ez azt mutatja , hogy rendbe kell tenned onbecsulesed.

Hogyan?

Megtalalod es meghatarozod , hogy mit miert akarsz pontosan es konkretan, milyen akadalyok johetnek veled szembe, milyen problema megoldasi strategiaid, informacioid vannak melyek segithetnek az akadalyok lekuzdeseben , tehat aktiv szerepet valalsz az eleteben,  te vagy az iranyito es nem csak egy passziv szemlelo fel aki mindentol fel es szorong.

Azt tanacsolom haladj lepesrol lepsre , lepj ki a konfort zonadbol es vagj bele olyan kisebb feladatokba amelyektol felsz, es lekuzdve sikerelmenyekben lehet reszed mely erositheti onbizalmadat,peldaul ha felsz az idegenektol , keress minnel tobb olyan szituaciot amikor idegennekkel lephetsz kapcsolatba,meg lehet , hogy uj baratsagokra is szert tehetsz e modon.

A szakemberek azt allitjak, hogy 95%-a  a felelmeinknek sosem valik valora,ezert tanacsolt nem aggodni tul mindent , es hagyni ,hogy a felelmeink uraljak az eletunket.
Fontos azzal a tenyel is tisztaban lenni, hogy az eletunkben csak mindossze 10 %  annak a szerepe ami tortenik velunk, ami igazan szamit az , az amit ezekrol a dolgokrol gondolunk ez 90 % -ban van hatassal az eletunkre.


  •   Nyomozzunk a gondolataink utan! :


 Kepzelj a fejed fole egy buborekot amiben ott vannak a gondolataid , majd ezek kozul valasz ki egy olyat amit eppen a legdurvabbnak gondolsz.( ami a legjobban foglalkoztat)
Bizonyitekgyujtes : probalj talalni cafolo vagy alatamaszto bizonyitekokat az adott gondolattal kapcsolatban.
Vitazz magaddal : minden szorongato gondolatodat probald megcafolni, jarj el hasonloan mindegyikkel lepesrol,lepesre , Cafolj.

·         Realis - Irracionalis felelmek :


Tanulj meg kulonbseget tenni valos es velt veszelyek kozott amik a felelmeid targyat kepezik, peldaul valos veszelyt jelenthetnek a termeszeti jelensegek , arviz , foldrenges, villamlas, de ezek ellen vajmi keveset tehetunk,vannak viszont olyan irracionalis felelmek is melyeket ha nem sikerul lekuzdened negativ befolyassal lesznek az eletedre.

Az ilyen irracionalis felemek nagyon sok felek lehetnek es egyenenket valtozoak, de letezesuk befolyassal bir eletunkre , kapcsolatainkra is, mint peldaul a felelem a magassagtol - az elso emeleti teraszon, a masok elotti szereplestol – a baratok elott viccet meselni, a pokoktol- egy muanyag jatek poktol, az egerektol- egy pluss egerketol , a melysegtol – egy medenceben stb.

 Ezektol az  irracionalis felelmektol ugy tudsz megszabadulni , hogy lepesrol lepesre kiteszed magad egyre nagyobb fenyegetetsegnek, persze ugy , hogy bajod ne essen, peldaul ki mereszkedsz a masodik emeleti teraszra aztan a harmadikra es igy tovabb, de tudni kell ,hogy hol a hatar, valoszinu, hogy a 120-150 emeletes felhokarcolo tetejenek a szelere mar nem kene kimenni mert az mar valos fenyegetetseg , ott mar tenylegesen bajunk eshet.

·         A szavak ereje :



 Ne taplald a felelmedet  azzal , hogy mindig csak arrol beszelsz mindenkinek aki csak szembe jon veled  ,csak olyanokkal oszd meg akik ugy gondolod , hogy segiteni is tudnanak neked.

·         Iras :



Ha elotted all egy elvegzendo feladat es rad tor a felelem , ulj le vegyel elo egy lapot es ird ossze az osszes olyan dolgot ami balul sulhet el, ami akadaly lehet ,ami  elromolhat , es aztan elmelkedj kicsit ezek felett es probalj mindegyik helyzetre egy megoldasi strategiat  talalni es azt is melle irni, azt ajanlom,hogy  csinald tablazat formajaban, legyen ket oszlopod, az egyik a felmerulo akadalyok,problemak, a masik oszlop a megoldasi  lehetosegek.




Miutan ezt megcsinaltad ,forditsd meg a lapot es keszits egy ujabb ket oszlopos tablazatot es ird ossze melyek azok a negativ tulajdonsagaid melyek eloidezhetik ezeket a problemakat ( gondolatok, erzelmek, negativ viselkesedi mintak,berogzult hibas semak) es melyek azok a pozitiv szemelyisegi jegyeid melyek segithetnek neked a problemak lekuzdeseben, megoldasaban.Az eletben barmikor rad tor a felelem vegezd el ezt  a feladatot es a felelmed csak ugy elillan majd.


·         Torodj masokkal !



-Tegyel apro szivesegeket a kornyezetedben levo embereknek es meglatod idovel ettol te is jobban fogod magad erezni,kiserletekkel is bebizonyitottak , olyan szorongassal kuzdo embereknel akik mar feltek tarsasagban mutatkozni ,ezzel a modszerrel idovel arrol szamoltak be, hogy rendbe jottek kapcsolataik es mar nem feltek attol , hogy masokkal lepjenek kapcsolatba.( segits az oreg  szomszed neninek a csomagjait felcipelni az emeletre,adj kolcson egy fontos konyvet a kolegadnak,kiserd haza a baratodat,igazitsd utba a turistat stb).

-Onkentesseg : tegy a tarsadalom jobbateteleert, peldaul latogass el a gyermekkorhazba es olvass fel meset a gyerekeknek.

·         Fejben szamolas vagy enekles es mondokazas :

 Monoton modja nem kapcsolja ki teljesen az agyat  meg mukodteti de a szorongas csokken ezzel a figyelem elterelos modszerrel,legalabbis nalam mindig mukodik.( csak vigyazni kell , hogy ne valjon korossa , nem szabad tulzasba vinni ).

·         Illoolajok :



Levendula : kend be a homlokod levendula olajjal, nyugtato  es szorongas csokkento hatasa van.

·         Adjunk arcot( nevet, testet stb) neki( a felelmunknek) :

Keltsuk eletre a szorongasukat egy szerepjatekkal egy babaval es beszeljuk vele.Segit felebreszteni a logikus gondolkodasunkat az emocionalis helyett es esetleg ravilagithat  ujabb meggoldasi lehetosegekre.

·         A kepzelet ereje :



Amikor szembe kerulsz egy  felelmetes helyzettel  es ott  az adott helyzetben pillanatnyilag keptelen vagy ezt megoldani, kepzeletben zard be a felelmedet egy pancelszekrenybe es azt jol zard le, persze mindezt nem orokre teszed , nem vegleg szabadulunk meg a negativ erzelmeinktol, csok idolegesen , aztan elovesszuk  ,szembenezunk vele ,megtalaljuk a kivalto okokat es aztan  megprobaljuk megoldani, megszuntetni a felelmeinket.

Az irracionalis felemeinkkel kapcsolatban  pedig  egyszer  egy work –shopon hallottam egy jo modszerrol:

-          amikor ugy erezzuk , hogy elhatalmasodik rajtunk a felelem olyan dolgoktol amelyek nagy reszben irracionalissak es ugy veljuk osszekuszaljak az eletunket es nem vagyunk tobbe kepesek a mindennpjainkban a dolgainkat iranyitani , akkor vegyuk ezeket a felelmeket ,gondoljunk arra mik lehetnek a legrosszabb kovetkezmenyek es tegyuk be oket egy kepzeletbeli dobozba  jol zarjuk le es mondjuk azt magunknak, hogy “ nem vagyok hajlando a mindennapjaimat megrontani ezzel az allando idegeskedessel es aggodassal , el teszem a felelmeket ebbe a dobozba es hetvegen amikor lesz egy kis idom , peldaul vasarnap reggel eloveszem oket, es akkor idegeskedhetek rajtuk eleget”.
Amikor eljon a vasarnap reggel vagy azon kapod magad , hogy ezernyi jobb dolgod van annal mintsem , hogy valoszinutlen dolgokon idegeskedj ,vagy tenyleg szepen eloveheted es egygyenkent ragd at oket es keress mindegyik felelmedre problemadra egy lehetseges megoldasi modszert, majd ezek alapjan keszits magadnak egy tevekenyseg tervet melyet kesobb majd be is tartasz es eszerint fogsz majd cselekedni.

·         Koffein :

Csokkentsuk a koffein bevitelt, mert azoknal az embereknel akik hajlamosak a szorongasra a koffein  hiperreakciot valt ki ,vagyis sulyosbithatja a helyzetet,csak ingerultebbek leszunk tole.Gyermekek esetben a koffein tartalmu uditoitalok fogyasztasa teljes mertekben tilos.


·         Gyogynovenyek :

Macskagyoker(valeriana) segit a szorongas enyhiteseben.(kaphato a  zold patikakban,(Farmacia Verde)).

·         Italok :

Egy pohar langyos tej(szerotonint tartalmaz) vagy egy jo levendulas tea , vagy a feher tea nyugtatja az agyat es oldja a szorongast.


·         Reggeli :

Az egyik legfontosabb etkezes, tegyunk rola , hogy ne maradjon ki, ha nincs masra ido legalabb egy tojast fogyasszunk el,magas protein tartalma miatt nagyon ajanlott,vagy fogyasszunk diot  es mandulat.
Keruljuk a zsiros eteleket, melyek fogyasztasa reven kortizol keletkezik , szabadul fel  a szervezetunkben, mely a stressz hormon, igy nehezebben tudunk megszabadulni a szorongastol.
Fogyasszunk tobb zoldesegeket, melyek  flavonoidokat tartalmaznak es nagyon  jo szorongas csokkento hatasuk van.
Csokoladet is csak ajanlani tudom mert pirazint tartalmaz mely serekenti az agyunkban az elvezetei kozpontot.

·         Viz :

-Igyal egy pohar vizet amibe egy kis sot kell tenni.( tengeri so)
-Vegyel egy forro furdot es a vizedbe csepegtess levendula olajat .

·         Vitaminok :



-C vitamin : lehetoleg vizben oldodo vitamin vegyel be, es tobbszor ismeteld egy nap.
A C vitamin segit az izmaid ellazulasban egy serkenti az agysejtjeidet.
A B vitamin is egy termeszetes stresszoldo.( B 6 )
A magnezium egy termeszetes nyugtato szer , en evek ota szedem tabletta formajaban, a DM –ben kapni eleg jo arban.

·         Mozgas :


-Nagy ballisztikus mozgasok ismetelgetese mint peldaul uszas utanzasa a karjainkkal, karkorzes a fejunk mellett.
-Vegezz  vallkorzest , bokakorzest minnel tobbszor egymas utan.
-Szoritsd ossze es enged el a farizmaidat  ez segiteni fog a testedben levo feszultsegek oldasaban.
-Szoritsd ossze es enged ki a csuklodat.
-Setalj kb 30 percet a termeszetben.
- Kocogj vagy mehetsz uszni is.


  • FEEE - modszer kicsit maskepp(atalakitva) mint ahogy eredetileg olvastam valahol :

Fagyjal le : barmit csinalsz allj le es egymas utan tobbszor vegyel mely levegot, azzal ,hogy legzesedet lelasitod segited az idegrendszer mukodesenek helyreallitasat.
Egyutt erzes es megertes : ha rolad van szo , ne hibaztasd magad es ne taplalj haragot magad irant , hogy ujbol egy ilyen kellemetlen helyzetbe kerultel, hanem legy elfogado es fogad el , hogy nem vagy es nem vagyunk tokeletesek es ilyen tortenhet de megtanulhatjuk kezelni.
Ha nem veled hanem valaki massal a kornyezetedbol tortenik akkor is legy egyutterzo  es elfogado a masik ember gondolataival es erzeseivel szemben.
Ertekeles: miutan sikerult lecsilapodni probalj megoldas es kiutat talalni az adott helyzetbol.
Ha nem te vagy az erintett akkor segitsd a szoban forgo szemelynek a megoldas felkutatasaban.
Enged el : ne osotorzd magd ha nem sikerul elsore megoldani a dolgot fogadd el , hogy minden kudarc egy ujabb lehetoseg az epulesre es a fejlodesre , a tanulasra es a megoldas felfedezesere.
Ha masrol van szo akkor pedig azt fogadd el es engeDd el, hogy nem vagy szent es nincsenek csodakepesegeid tehat nem oldhatod meg mindeki problemajat es nem segithetsz mindenkin es ezert ne legyen buntudatod( meg akkor is ha a sajat gyermekdrol van szo).

·         Vedelmi mechanizmus :  az aggodas az egy normalis allapot egy onvedelmi mechanizmusa a szervezetunknek, amivel mar mindenki talalkozott , egy termeszetes rekcioja az emberi osztonos mivoltunknak  amivel megved minket a rank leselkedo veszelyektol ,de ezzel lehet egyuttelni es idovel meg lehet tanulni kezelni.



·         Ha a vegsoket rugod :

Ha ugy erzed , hogy egyedul mar keptelen vagy uralni a helyzetet ne szegyelj segitseget kerni , legyen szo egy jobaratrol vagy eppen egy szakemberrol.

·          Segitseg nyujtas :


Kerj segitseget olyan emberektol akik mar sikeresen megkuzdodtek ezekkel a felelmekkel es teljesen oszinten megtundnak teged erteni, at tudjak erezni azt amit te, es jo tanacsokkal tudnak ellatni teged.
Te is segithetsz masokon ha eszreveszed , hogy hasonlo problemaval kuzdenek mint ahogy te is, te csak akkor segits ha kerik , ne ronts ajtostol a hazba mert tolakodasnak velhetik.




A fentiekben leirt modszerek persze nem egyforman hatekonyak minden ember szamara, nagy reszben a siker attol fugg  ki mennyire elszant es kesz a valtoztatasra es arra is kesz ,hogy ezert tenni kell majd,ahol az elso lepes az ember szamara  , hogy meghatarozza a cejlait ,majd szamba veszi az akadalyokat es lehetosegek es keszit egy reszletes cselekvesi tervet,csak igy csipheto el es szuntetheto meg a felelem es a szorongas.Ha elakadnal abban , hogy melyk modszer alkalmazhato gyermekeknel es melyk a felnotteknel nyugodtan kerd ki egy szakember velemenyet is, mivel mint mondtam  a modszerek alkalmazasi lehetosegei es hatekonysaguk merteke egyenenkent valtozo.





Sok sikert kivanok ehez a munkahoz !

Irta -Szabo Aliz Pszichologus Nagyvarad 2017.03.22.