"A kulonbseg a kozott,amit megteszunk es amire kepesek lennenk,megvaltoztathatna a vilagot ." Gandhi

2015. szeptember 27., vasárnap

Ma eltemettem a boldogsag kepletem


Ma eltemettem a boldogsag kepletem


Sajat kep






……..mint amikor kihuzzak a talajt a labad alol,amikor az utolso oxigen,a  szello is elfogyott, fulladozol, felhok gyulnek, s a vilag is megall egy pillanatra,a szived hevesebben ver , vergodsz, a fajdalom es a ketsegbeeses eluralkodik a testeden es a lelkeden, meghalni kene most vagy ez a felbredes pillanata?-illuzio buborekok pukkadnak ki sorban es csak zuhanok, zuhanok a melybe,mar orditani sincs erom,annyira megszoktam a fajdalmat a keseruseget az onaltatast, hogy mar letformava valt, egyutt eltem s lelegeztem színes kurta hazugsagokkal, melyek szepen sorbarendezve  rendszert epitettek korem, nagy eros falakat melyek vedtek a vilagtol …………………………..de most lattom csak nem is a vilagtol hanem onmagamtol vedtek meg,fajdalmas felismers ez, mintha ujra szuletnek s elarvult csecsemoket felsirnek s kiabalnam a vilagba hogy itt vagyok s ugyanugy mint mas csak szeretve lenni vagyok.

Egyik percrol a masikra elveszttek a szineim, a torteneteim ,a multam ,a jelenem a jovom,mind kodde valt , talan csak a vak remenyseg tartotta eletben oket.
Annyira vagytam, annyira akartam es annyira hittem egy kepben, hogy mi tenne boldogga,pontos keplet elt fejemben evek ota,s mindent e keplet szerint cselekedtem, minden jelenbeli eszmelesem a kepletnek megfelelon tortent elfeledtem a ma rezduleseit erzekelni, magamra eroltettet alarcokat hordtam melyek az eleven husig koptattak arcom ,minnel tovabb volt nalam egy alarc annal valosagosabbnak tunt s mar en is elhittem hogy igaz s valodi.
Kompromiszumokat kotottem az elettel s legfokeppen magammal csak hogy , minden aldott nap ujra es ujra bebizonyithassam a keplet amit felrajzoltam eletem lapjara a boldogsag cimszo ala, igaz, s annyira igaz  hogy minden szenvedest es aldozatott meger.
Mostmar lattom, hogy minnel jobban kapaszkodtam ebbe a kepbe , minnel gorcsosebben akartam elerni ezt az altalam teremtet boldogsag illuziot annal messzebb kerultem tole, en azt hittem egyre jobban kozeledem  pedig csak a tavolsag not, de annyira elvakitott a remeny,hogy a nyilvanvalot sem erzekeltem, rablancba kotott a sok hazugsag,s okosan mindennek meg tudtam magyarazni az okat , csak hogy az Egom diadalittasan bizonyithassa e harcban az igazat.
Ejszakankent olykor a lelkiismeretem orzo manoi kegyelem nelkul riasztgattak fol mely edes almombol, szolni probaltak , hogy az út melyen haladok hibas, teves programozas,de en tartalek eroimet osszeszedve konyeimmel kuszkodve, okolbeszoritott kezzel harcoltam veluk s hesegettem el oket ,s hajnalban meggyotorve ebredtem, levettem az ujabb maszkot a polcrol s folytattam bolyongasomat az uton.
Mostmar tudom , hagynom kellett volna a lelkiismeret manoit , hogy vegezzek dolgukat,megadva magam nekik iranyithassak sorsomat, ujrairjak az eletem lapjain a sorokat.
A jelen fajdalmas aradataban csak remelni tudom,hogy hibaim epulesemre szolgalnak majd, most hogy felismertem hogy legnagyobb ellensegem en magam vagyok az en eletemben,s a gondolataim magamrol s a vilagrol.
Ma eltemettem a boldogsagkepletem,szivbemarkolo lelketmeggyotro,elmetfelkavaro elmeny ez, de mar reg meg kellett volna tennem,  hiszen evek ota halott volt mar,csak a vak remeny szemuvegen keresztul nem lattam, nem akartam eszrevenni, tulajdonkeppen most mar tudom , nem voltam meg keszen ra,ez a hosszu bolyongas az uton arra kellett , hogy meg erot gyujtsek, erot az elengedeshez,ugy , hogy nincs helyette semmi, elengedem az eletem forgatorugojat, azt ami az egesz rendszert osszetartotta elengedem ugy, hogy nincs helyette mas illuzio buborek nincs egy ujabb keplet.
Csak en maradtam itt, egyedul vagyok, a falak amik evek alatt korem tornyosultak most osszenyomnak,csontjam osszeroppannak a sulyuk alatt,míg a hitem tartotta oket evek alatt mint a vedovaramat,nem is mertem remelni(elhinni) hogy ilyen sulyosak.
Gyaszruhat oltok s feketere szinezem a jelenem, nagyon nehez elengednem azt amiben eddig hittem,egyedul vagyok, maganyos s nagyon felek, legfokeppen attol hogy milyen lesz onmaggammal szembeneznem?
Egyetlen cel vezerel most a holnap fele engem, s ad erot hogy reggel ujra felebredjek,hogy onmagam legjobb baratja legyek.
El kell tudnom engedni a haragot mely most korbe rohog s a nyakamat folytogatja , hogy levegot is alig kapok, mert igen az elso lepest megtettem kimondom: haragszom magamra , hogy hagytam almokat kergetni es gorcsosen akarni valamit ami mar reg halott,hogy gyenge voltam szembenezni a valossaggal es nem hittem magamaba, hogy van eleg erom elviselni a valosagot es van eleg elniakaras bennem , hogy lekuzdjek barmilyen csalodast.
Orditani tudnek , hiszen a gyaszmunka nehez, legszibesebben felirnam a homlokomra , hogy segitseg! de csak kepzeletbeli oleles pirulakat szedek es instant szeretetet iszok,hiszen ez a film csak az en fejemben forog, a vilag nem tudhatja , hogy gyaszolok.
Tudom erzem , hogy joban leszunk mi ketten , En es en tarsak leszunk, egymas segitsegei a bajban, csak ido kell meg , hogy megismerjelek , hisz oly sokaig tavol voltal.
Addig is egy nagy tukorben minden reggel egy mosollyal ebresztelek fel,s folfedek egy ujabb csodalatos titkot neked a kincsesladabol ami a te En –ed,s szepen lassan a gyaszruhat ledobbva az eletunkbe  ujbol visszaternek a szinek
Most mar tudom , nem kell ide keplet, mert a titkot valojaban onmagadban leled!

Irta - Szabo Aliz  2015.Aprilis.14.Nagyvarad



A szavak ereje


A szavak ereje 







A szavainknak pont ugy mint a gondolatainknak es az erzeseinknek hatasa van az eletunkre.
Vegyunk csak peldakent egy kiserletet ahol az egyik pohar vizre rairtak , hogy “ SZERETET “ a masik pohar vizre meg rairtak , hogy “ HARAG “  es ket nagyon kulonbozo kepet kaptak, a szeretet szoval ellatott pohar viz kristlaykepe csodaszep kepet mutatott ,a haraggal ellatott pedig csunyan elvaltozott ,az ineterneten utana lehet nezni a kepeknek,tehat  tudvan azt , hogy az emberi test 70 % viz gondoljunk csak bele , hogy milyen hatassal tudunk lenni sajat magunkra pusztan csak a szavak erejevel.

Az eletunket ha a pozitiv gondolkodas jegyeben iranyitjuk , akkor pozitiv dolgokat hozunk be az eletunkbe es forditva, egy masik egyszeru  peldaval elve, mikor a viragainkat szeretettel ontozuk es meg beszelunk is hozzajuk , szepen fognak gyarapodni es gyonyoruek lesznek, ha pedig nem vesszuk komolyan az apolasukat, nem szeretjuk oket, peldaul azt gondoljuk, hogy csak a helyet foglaljak a lakasban  , valoszinu az a virag nem lesz hosszu eletu,(tapasztaltam sajat fuzfaimmal is ) ez egyszeruen csak az ok -okozat torvenyen alapul, vagy  egyszerubben amit adsz azt kapod vissza,amit gondolsz az vagy,amit mondasz az a valosagod.

Egy dologra kell csupan osszpontositanunk, hogy kello onkontrollal kapjuk rajta negativ gondolatainkat  meg mielott szavakba foglalnank oket es azok megvalosulnanak,ez nem konnyu munka, faradsagos es kitartast igenyel, de megeri az erofeszitest, hogy tudatara ebredjunk annak , hogy milyen nagy jelentoseggel birnak kimondott szavaink , tulajdonkeppen ok az  eletunk iranyitoi.

Sokaknak fogalmuk sincsen arrol, hogy szavaink ilyen hatassal vannak eletunkre es csak locsognak ,fecsegnek osszevissza teljesen figyelmen kivul hagyva azt hogy mit mondanak es azt hogyan modjak, aztan meg csodalkoznak , hogy egyre csak kellemetlen szituaciokban talaljak magukat , negativ elmenyekben van ujra es ujra reszuk.

Gondolkodasmodunkat nagyban befolyasolja a csaladunk , a szuloi mintak, az ahogyan gyermekkorunkban beszeltek hozzank ha jutalmaztak, vagy eppen megbuntettek,a kornyezettol ahol eppen szocializalodtunk(ovoda, iskola, stb),a tarsas kapcsolatainktol ahol elfogadtak ha eppen megfeleltel bizonyos elvarasoknak vagy elutasitottak ha mas voltal es mindezek a hatasok szavakban kifejezve beleegtek tudatalattinkba es onnan a mai napig iranyitjak eletunk kimenetelet.

Ezeknek a tapasztalatoknak az osszessege meghatarozza enkepunket, onbecsulesunket es viszonyulasunkat onmagunkhoz es a  vilaghoz, hogy elfogadoak vagyunk vagy itelkezok, hogy megoldasokat keresunk vagy csak hibaztatni akarunk, hogy szeretjuk -e vagy sem magunkat, a vilagunkat es  az eletunket.

Ha mindezeknek a dolgoknak a tudatara ebredunk es nem kezdjuk a korulmenyeket okolni hanem valaljuk a feleloseget az eletunkert akkor jo uton vagyunk,ezen az uton nagy felismeres lehet , hogy kimondott szavaink lehetnek a barataink vagy az ellensegunk, lehetnek segito de gatlo tenyezok is a szemelyes fejlodesunkben.

A ketkedoknek egy kis tudomanyos teny a kimondott szavak  egyszerre tobb agykergi kozpontot is aktivalnak,vagyis egyszerre vegzi a munkat a beszed erto, a beszed mozgato kozpont es a   hallasert felelos kozpont is  ezaltal a figyelmunk eberebb,fokuszaltabb lesz .

El kell tehat kezdenunk onvizsgalatot tartani es megkeresni az ok – okozati osszefuggeseket a kimondott szavaink es a megelt torteneteink kozott.

Az onvizsgalatot elosegito kerdesek listaja :

Milyen onmegvalositast gatlo szavakat( kritika, itelkezes, biralat,pletykak, aggodalmaskodas) hasznalunk a hetkoznapjainkban?
Milyen hatassal vannak ezek az eletunkre?
A kornyezetunkben elo boldog , kiegyensulyozott embereknek milyen a szohasznalatuk ,es milyen az allandoan negativ, peszimista, panaszkodo, aggodalmaskodo ember szava jarasa?-eszre fogod venni , hogy mekkora kulonbseg van a ketto kozott abban a tekintetben , hogy ki hogyan velekedik, csaladrol, munkarol, politikarol,betegsegrol, sikerol, kudarcrol, vallasrol, sorsrol, magarol az eletrol.
Hogyan indul a napom ? – “Jaj de nincs kedvem semmihez “vagy “ Mar most utalom az egeszet es mindenem faj “- persze , hogy negativ elmenyekkel lesz teli a napod , mert rossz helyre allitottad be a fokuszpontodat – vagy “Phu mar alig varom, hogy…” vagy “ Tok jo lesz ma hiszen egy csomo  klassz dolgot csinalok “– es lesz egy szuper jo napod , mert jo iranyba fokuszalsz.
Hogyan zarul a napod ? – aggodalommal vagy halaval gondolsz vissza a napodra , szorongas vagy nyugalom hatja at a lenyed ?

Szohasznalatok :

Peldaul a ” kell” szo hasznalata nagyon nagy nyomas alatt es feszultsegben kepes tartani az embert ,ennek hatasara a celjahoz nem hogy kozeledne hanem eppen tavolodik tole.
"Jo lenne "  – helyett hasznald  a “ megcsinalom”, “ ugy van” kifejezest.
Megprobalom" –ami mar elore elnezesert konyorog ha esteleg megsem sikerulne, helyett hasznald a
 “ megcsinalom” kifejezest.
"Lehet "– ez bizonytalansagot sugal ehelyett a “ Biztos” szot hasznald.
"De" –  ilyenkor az utasitas amit adunk az ellentmondast hordoz magaban -“ megteszem ,de vagy elmegyek , de “ ez a feltetelhez szabas befolyasolja viselkedesemet.
“Jaj nehogy kimenjen a fejembol” –  ilyenkor mikor ezt mondjuk ugyis is ki  fog  menni a fejunkbol, es ezentul is hogyha igy fogalmazok  , ehelyett alkalmasabb a –“ Jusson eszembe” megfogalmazas.

Sebzo szavak :

Sajnos elkerulhetetlen , hogy eletunk soran ne talalkoznank olyan helyzetekkel amikor egy -egy mondat bele eg az emlekezetunkbe, es kepes akar egy egesz eleten at elkiserni, es barmikor veletlenszeruen felidezzuk ugyanugy tud fajni, ez lehet egy gyerekkorban  a tarsainktol kapott csufolas (“ Egimeszelo”vagy “ Rofi”),  szobeli bantalmazas, lehet a tanarainktol kapott kritika
(“ Ugysem lesz ebbol a gyerekbol semmi!”),a parkapcsolaton beluli negativ megjegyzes (“ Ha nem megy meg ugyis elvalhatunk “, vagy “ Sosem fogsz megvaltozni “) vagy eppen a szuleinktol kapott szidas( “ Haszontalan gyerek!” vagy “ Semmire sem vagy  jo” Olyan kis hurkas vagy “), ezek az elmenyek teljesen lehuznak es elveszik energiankat.
A szavaknak lehet ugyanakkor motivalo(“ Jol zongorazol”), batorito( “ Meg tudod csinalni ! “), inspiralo( “ Hiszek benned !”), erot ado hatasa is ,  mint peldaul egy dicseret vagy egy batoritas.
Mindezeknek a tudataban ket ut all elottunk, vagy elhisszunk amit mondtak nekunk es az melyen gyokeret ver bennunk es a szerint fogjuk elni az eletunket , vagy elkezdunk harcolni ellene es mindenaron , eronk fellett  bebizonyitani magunknak es persze a kornyezetunknek , hogy nem volt igazuk.
Ha peldaul egy gyermek otthon a szuleitol mindig azt hallja , hogy az elet szep es lehetosegekkel teli , akkor valoszinu , hogy egy sikeres beteljesedett celjait elero fiatal lesz belole, mig ha azt hallja otthon , hogy az eletben csak nehez keserves uton lehet barmit is elerni , akkor az a gyermek egy olyan felnott lesz akinek mindig mindenert kemenyen meg kell kuzdeni hogyha talpon akar maradni.


Nevvalasztas :

A szavak erejere a nevvalasztas is pelda , ilyenkor nem csak arra figyelunk legtobbszor , hogy jolhangzo nevet valasszunk a gyermekunknek hanem az is nagyon fontos tenyezo , hogy mi az adott szo jelentese, mit hordoz magaban.

Belso kommunikacio :

Az informaciokozlesen es a kornyezetem befolyasolasan kivul a szavakat hasznalom akkor is mikor belso vilagomban onmagammal komunikalok.
Az onmagammal valo kommunikaciot nagyban befolyasolja , hogy gyermekkoroban de felnottkorban egyarant mit hallottam  magamrol,milyen informaciokat gyujtottem arrol, hogy a vilag szerint en milyen vagyok?
Azzal , hogy milyen szohasznalattal elunk sajat magunkkal szemben, nagyban befolyassal birunk az eletunkre, es ennek tudataban meg kell probalnunk a rossz beidegzodeseket kiiktatni,(“Nekem ez nem megy.Nem vagyok eleg jo.Mar ugy is tul keso. Ugysem fog sikerulni “. stb) ami nem konnyu melo hiszen mint gondolkozasunk is  a beszedunk is  tobbe kevesbe automatikusan mukodik,igy tehat eleg nehez de nem lehetelen bevezetni az onkontrollt.
Fontos megjegyezni az elettortenet fontossagat amit onmagamrol mondok magamnak,hiszen mihelyt a gondolat nyelvi format olt valosagomma valik, tehat ha azt gondolom , nem vagyok kepes tomeg elott beszedet tartani vagy , hogy kepes vagyok beszedet tartani,(vagy nem vagyok kepes 5 kilometert gyalogolni, vagy kepes vagyok ra , hogy 5 kilometert gyalogoljak) mindket esetben egyarant igazam lesz,mert en nem vagyok mas mint gondolataim vegtermeke,ezert olyan tortenetet kell magamnak meselnem rolam mely oszhangban van celkituzeseimmel , vagyaimmal, almaimmal, olyannak kell latnom magam amilyennek lenni szeretnek.


Irta - Szabo Aliz  Nagyvarad