"A kulonbseg a kozott,amit megteszunk es amire kepesek lennenk,megvaltoztathatna a vilagot ." Gandhi

2015. november 26., csütörtök

Phu ! ...ha esik az eso ……..



Phu ! ...ha esik az eso ……..






Phu …megallok s korbenezek ,mindenfelol morcos s megfaradt arcok neznek vissza ram,az ablakparkanyon az esocseppek tanca egyre hagosabban tori meg a csendet,fazom,egyre hidegebb van ,tobb reteg ruhat oltottem magamra reggel ,fontos biztonsagban tudnom lelkemet hordozo testem,lehulott ,elsargult oszi faleveleken csuszkalva probalok eljutni a munkaba……………..szeretem a munkam,boldogsag onti el a szivemet ,hogy azt csinalhatom amire mindig is vagytam.
Del van , a panaszkodasok elso ardata mar lecsengett, de mennyi van meg mig lejar a munka ido……………..hosszu-hosszu percek,fojtogatnak,de en akkor is mosolygok……………………..hatha visszamosolyognak…………………….de nem, rancos homloku ,kialvatlan boldogtalan arcok gyulekezetenek kellos kozepen talalom magam, ha nem figyelek  a tobbseg ereje magaval huz, es arra eszmelek , hogy en is panaszkodom , panaszkodom mindenre az idojarasra , a gyerekekre  a politikusokra , a rendszerre ,egeszen a nagyvilagig……………………..
De allj !
Mily szerencse egy hatalmas nagy tukor all a rendelom falan,elkerulhetetlen , hogy megpillantsam magam benne,szemuveg nelkul is latom, ha szomorusag ul arcomon………….
De csitt!
– En ezt nem hagyhatom, feszithet barmifele kornyezeti rahatas,kopoghat egyre eroteljesebben minden esocsepp, hianyozhat eszmeletlenul a napfeny,sokszor jobban mint egy pohar viz ,szurkesegbe borulhat a taj de nem lehet , hogy  ajkamat lefele gorbitve felsohajtsak , hogy milyen nehez….nem! ….Nem engedhetem!…….
Egy –ket ora es vege,lejar a munkaido kepzeletem boldog kepet fest az otthon melegerol…………….de egy hirtelen pillanatban kitekintek az ablakon,meg mindig szurkeseg, sotetseg,sirnak a felhok, egyre jobban siratjak a nyar boldog perceit, erzem ahogy belulrol szetfeszit a vagy, szomjazom a napfenyt, teljesen kiszaradtam,nagy erofeszitesbe es koncentracioba kerul, hogy figyelmemet oszpontositani tudjam arra aki velem szemben a fotelben ul.
Minden eromet osszeszedve azon vagyok , hogy arcomon mosollyal es erdeklodo tekintettel fogadjam a felem aramlo szavakat………………es igen mindig megeri, az ott kapott elettortenetek , megjelenitett gondolatok es erzelmek mindenert  karpotolnak,megeri minden befektett erofeszitesem…………………a beszelgetes vegen ugy erzem mintha ittam volna jo par pohar  instant napfenyt…………..Egeszsegemre!
Koszonom, hogy ilyen szerencses vagyok , hogy a keletkezett hianyt ily modon ujbol es ujbol potolni tudtom!
Az idojaras elorejelzesben azt olvastam holnap is esni fog…………….kivancsi vagyok ,hogy hany instant pohar napfenyhez lesz  ujbol szerencsem?...................




Ha esetleg neked nem junta hasonlokeppen instant napfeny ime egy par hangulatjavito (pontosabban 15 darab) altalanos jo tanacs rossz ido esetere :



1.      Nezd az erem masik oldalat :
A dontes a te kezedben van , hogy melyk oldalra oszpontositasz inkabb, a negativra modvan , hogy “ oh de hideg van”;”a fenebe megint esik az eso”;
“ elegem van ebbol az idojarasbol “ es hasonlok, vagy a pozitivra , “de jo,hogy bent a lakasban meleg van “vagy “ alig varom a teli unnepeket mert nagyon imadom” stb.

2.      Figyeld meg magad kivulrol, mennyit panaszkodsz egy atlagos napon?
Ha azon kapnad magad , hogy megint negativ vagy es panaszkodsz akkor inakbb hallgass!
Ajanlom, hogy keszitsz listat , azokrol a dolgokrol amik miatt megis csak szeretheto az osz es a tel, ha eleinte nehezen is fog menni , lassan biztos , hogy belejossz.
Keszits listat azokrol a dolgokrol is amiert halas lehetsz az eletedben , e ket lista segitsegevel maris csokkentheted annak az eselyet , hogy ujbol es ujbol azon kapd magad , hogy panaszkodsz.

3.      Ne hanyagold a mozgast telen sem .
Ha nincs alkalmad kimozdulni  akkor akar otthon is vegezhetsz mozgast,legalabb napi 30 percet, a mozgas endorfint szabadit fel a szervezetunkben ,melytol javulni fog a hangulatod.
De ha szerencsed van es egy nap végre nem esik az eso akkor menj ki a szabadba es setalj legalabb egy fel orat.

4.      Ha csak lehet ne most kezdj bele a fogyokurakba , dietakba!
A fogyokura eseten altalaban sok mindenrol le kell mondanunk mely negativan befolyasolhatja a hangulatunkat es ha erre meg ratevodik a napfeny hianya miatt erzet szomorusag is ,akkor csak problemakat idezunk elo.

5.      Hasznalj aromaterapias olajokat.

6.      Igyal gyogynovenyekbol teakat.( orbancfu,kamilla, levendula, citromfu es a borsmenta hangulatjavito hatasuk van )

7.      Hasznalj elenk szineket az oltozkodesedben.

8.      Mindig szelloztesd ki a lakasod legyen barmilyen hideg engedj be friss levegot.

9.      Hasznalj D es C vitamint a rendszeresen mindennap.

10.  Allj meg es adj halat mindenert ami poztiv az eletedben, keress- kutass az emlekeid kozott boldog vidam percek utan!

11.  Segits masnak onzetlenul,vagyis ugy , hogy nem varsz erte cserebe semmit sem.

12.  Nezz meg egy jo vigjatekot a moziban vagy a teveben vagy olvass egy jo konyvet!

13.  Bizz magadban , hogy megoldod az elotted allo problemakat meg nehezitett korulmenyek kozott is.

14.  Ne pletykalj es ne panaszkodj.

15.  Keresd a hosonlo gondolkodasu emberek tarsasagat , jarj el kikapcsolodni.




Szerzo – Szabo Aliz Pszichologus
2015.November.26

Mondom magamnak ….Hallgass!



Mondom magamnak ….Hallgass!






Sokszor erzem ugy , hogy belulrol feszitenek a szavak, tudom, hogy inkabb hallgatnom kene , de egyre csak feszit a kozlesi vagy,megmagyarazni ,megertetni vagyik a gondolat,erzem ahogy gorcsbe randul egesz testem ,nagy onkontroll kell ahoz , hogy ne kovetkezzek be egy igazi nagy robbanas…..tudatos Enem tisztaban van azzal , hogy kornyezetem szereploi legtobbszor csupan csak arra vagynak ,hogy meghallgatassanak, nem kernek ok a tanacsaimbol a meglatasombol egy cseppet sem,hiszen akkor lehet szembe kene nezniuk felemeikkel,meg kene harcolniuk demonjaikkal,de ehelyett gyavan megfutamodva csak a csendet igenylik , egy jo hallgatosagot,melyet megerositeskent hasznalnak onmaguk illuziogyartasaban.
Sajnos vagy nem, de be kell vallanom minden erofeszitesem ellenere ez a bomba sokszor felrobban es ha mar robban hatalmas nagyot szol mindent elpusztit maga korul ,ott mar nem letezik semmifele tudatos iranyitas vagy kontroll , mindent elsopor a gondolat , mindent ami csak az utjaba kerul.
A hatalmas orvenyben elsodrodik a masik fel , a komunikacios partnerem ,olyan mintha jobbrol es balrol egyszerre kapna nemvart pofonokat , melytol a pillanat hatasa allatt rogton magatehetlen ossze is csuklik, es gondolatban azt is megbanta , talan , hogy ismer es , hogy pont engem valasztott hallgatosagnak…….ahogy a szo elhagyta a szamat , nem , hogy az oly vart megkonyebbules lenne urra rajtam, hanem olyan mely es hatalmas fajdalom kerit hatalmaba mely altal minden egyes kimondott szoert ezerszeresen fizetek a lelkiismeretfurdalas rezduleseiben.
Elofordul, hogy hosszu percekig , orakig sot olykor napokig tart fogva a lelkiismeretfurdalsom,hogy tehetelenul neztem ahogy formalodnak es eletrekelnek a szavaim, melyek a kulvilag szemuvegen keresztul meg itelkezesnek is tunhetnek, pedig meg egy halvany gondolat erejeig sem voltak azok, csupan az empatia es segitesi vagy hivta oket eletre……………………..persze az igazi hasznalatra valo felhatalmazas pecsetje az lett volna ha ezt a segitseget tolem kerik, igenylik es felvannak ra keszulve , hogy el is tudjak fogadni.



A baj akkor van mikor e pecset nelkul kelnek szanyra a szavaim es indulnak utra ahol semmifele szabalyzas alatt nem allva ott sebezhetnek es ugy ahogy eppen ok kontroll nelkul akarjak es meg is teszik ha az illeto szemely ,ahogy fentebb is neveztem komunikacios partner, nem rendelkezik kelo onismerettel, hogy ezeket a szavakat fogadni , befogadni es elfogadni tudja.


Ugy gondolom letezik szerencsesebb eset is amikor a robbanast kovetoen az illeto elso felhaborodottsaga utan,mikor sikerul lenyugodni es elteleik kis ido onmaganak is sikerul feleszmelnie,szimbolikusan szolva kepes ra , hogy tukorbe nezen es lassa ,meglassa ,hogy minden egyes szavamnak mekkora igazsagerteke van,es hogy ahelyett , hogy fulet - farkat behuzva onsajnalatba menekuljon vagy , hogy ‘ki vagyok en” modra ki kerje maganak ezt a velemnynyilvanitast es kozlesi modot,egyszeruen csak halat erez sziveben, hogy tukrot tartottam feleje, hogy segitettem abban, hogy a helyes szemuvegben lassa magat a helyzetet es a vilagot es  egyszercsak raeszmel azokra a modszerekre melyek altal feismerheti es ralephet a helyes utra a boldogsag fele.
Ahogy mondtam ez a sikeres vegkifejlet es bizonyara ebbol van a tobb, de sokszor en megis azokra gondolok akik mivel nem rendelkeznek kelo onismerettel leragadnak az elutasitas es az itelkezes szintjen vagy talan a harag es a felhaborodas szintjen,ami nekik lehet nem is okoz nagy terhet hiszen olyanyira megszoktak mar a boldogtalansaguk illuzio biztonsagat, hogy mar jol is erzik magukat ott a konfort zonajuk kellos kozepen…………………………..de engem megis feszit a vagy , hogy kimozditsam oket onnan……………..s egyre csak feszit…………………………pedig tudom , hogy nem segithetek mindenkin………………..de ha csak tehetnem orditanam bele a nagyvilagba , hogy “Halo vegyetek mar eszre ezt a nagy hatalmas illuziobuborekot amiben eltek!”………….de nem tehetem s ujbol es ujbol csak felszolitom magam ,
hogy “ Hallgass!”….



Irta- Szabo Aliz Pszichologus
2015.Nov.26.